Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

το λουλούδι του Επιταφίου της Λαμπρινής Χ. Τζούρκα, απ' το βιβλίο της... ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ... και το βίντεο

το λουλούδι του Επιταφίου της Λαμπρινής Χ. Τζούρκα, απ' το βιβλίο της... ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ... 

Δεν χρειάστηκε πολύ για να απλώσω ρίζες

το λουλούδι

Με τις βροχές του Χειμώνα και της Άνοιξης μεγάλωσα ανάμεσα στα άλλα ανθάκια, Τ' αδελφάκια μου...
Τα λευκά μου πέταλα γινόντουσαν διάφανα στον ήλιο και σκεφτόμουν ότι αυτό θάτανε η... Ευτυχία... που λένε οι άνθρωποι
Ώσπου ήρθε ένα χέρι και μ' έκοψε... Ένα απαλό, γυναικείο χέρι... με ξερίζωσε... Και είπα αυτό είναι το τέλος...
Ώσπου βρέθηκα εδώ
Ανάμεσα στ' άλλα ανθάκια, τ' αδελφάκια μου... στην κορφή του επιταφίου... Στην κορφή του κόσμου... Και τότε είπα... ΑΥΤΟ είναι... η Ε Υ Τ Υ Χ Ι Ά κι έσβησα απαλά... κοντά Του...

.........

το λουλούδι του Επιταφίου της Λαμπρινής Χ. Τζούρκα, απ' το βιβλίο της... ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ... 


Lamprini T. 

Υ.Γ. Οι φώτο και το βίντεο: https://youtu.be/u6DeXsdPraA

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Mπουμ! καλέ τι γέλιο... 6' περίπου γέλιο!! BOOM

 

BOOM
https://www.youtube.com/watch?v=d-lMflQsN9M


Directors : Gabriel Augerai, Romain Augier, Laurie Pereira de Figueiredo, Charles Di Cicco, Yannick Jacquin Original score : Mathis Marchal Production : Julien Deparis - École des Nouvelles Images

Mεγάλη Πέμπτη πρωΐ θα πηγαίναμε στον Άγιο Νικόλαο

 

 Mεγάλη Πέμπτη πρωΐ θα πηγαίναμε στον Άγιο Νικόλαο

Άγιος Νικόλαος

να κοινωνήσουμε, εμείς τα παιδιά (ο Νίκος κι εγώ).
Σηκωνόμασταν πολύ πρωΐ, γιατί η θεία Κοινωνία προσφερότανε νωρίς για τους εργαζομένους, και κατόπιν πηγαίναμε στον παππού τον Νίκο, για να πάρουμε την ευχή του.
Έξω απ' την Εκκλησία ήταν πολύς ο κόσμος που περίμενε, παίρναμε κι εμείς την σειρά μας... και κοινωνούσαμε.
Η Μεγάλη Πέμπτη ήταν σπουδαία μέρα για μάς.
Μετά την Εκκλησία, πηγαίναμε στον φούρνο για να αγοράσουμε το κουλούρι μας... Η νηστεία δεν είχε τελειώσει ακόμα.
Φέτος... μπορεί να μην έχουμε τον παππού τον Νίκο μαζύ μας, αλλά έχουμε τον αδελφό μου... τον Νίκο, που έγινε ο καινούργιος ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΝΙΚΟΣ... <3 <3
(φώτο: ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι)


................................................................




 Mεγάλη Πέμπτη πρωΐ θα πηγαίναμε στον Άγιο Νικόλαο


Άγιος Νικόλαος


να κοινωνήσουμε, εμείς τα παιδιά (ο Νίκος κι εγώ).

ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι


να κοινωνήσουμε, εμείς τα παιδιά (ο Νίκος κι εγώ).

Φορούσαμε τα καλά μας. Εγώ φορούσα το Πασχαλιάτικο φόρεμά μου,

Πασχαλιάτικο φόρεμά

άφηνα μακρυά τα μαλλιά μου (που συνήθως τα έκανα κοτσίδες) και φορούσα τα καινούργια πέδιλά μου.

καινούργια πέδιλα

Σηκωνόμασταν πολύ πρωΐ, γιατί η θεία Κοινωνία

θεία Κοινωνία


προσφερότανε νωρίς για τους εργαζομένους, και κατόπιν πηγαίναμε στον παππού τον Νίκο, για να πάρουμε την ευχή του.
Ο παππούς

o παππούς 


τότε έμενε στην θεία μου, ακριβώς στο διπλανό μας σπίτι. Χτυπούσαμε το κουδούνι, ανεβαίναμε τα σκαλιά ως τον τελευταίο όροφο, και βρίσκαμε τον παππού να μάς περιμένει, για να μάς δώσει την ευχή του. Πώς αλλιώς θα κοινωνούσαμε;

Έξω απ' την Εκκλησία ήταν πολύς ο κόσμος που περίμενε,

πολύς ο κόσμος

παίρναμε κι εμείς την σειρά μας... και κοινωνούσαμε.
Μπορεί να φθάναμε και κατά τις 8 το πρωΐ, κι ακόμα ο κόσμος να είναι απ' έξω, μιας που η Εκκλησία είχε προνοήσει για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κοινωνήσουν, χρονιάρα μέρα, και κατόπιν να μπορούν να πάνε στις εργασίες τους.

στις εργασίες τους


Η Μεγάλη Πέμπτη ήταν σπουδαία μέρα για μάς.

Μετά την Εκκλησία, πηγαίναμε στον φούρνο για να αγοράσουμε το κουλούρι μας...

κουλούρι

Δεν μπορούσαμε να πάρουμε κάποια τυρόπηττα ή κάτι άλλο αρτύσιμο.

Η νηστεία δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Φέτος... μπορεί να μην έχουμε τον παππού τον Νίκο μαζύ μας (έχει σχωρεθεί εδώ και πολλά χρόνια... ) αλλά έχουμε τον αδελφό μου... τον Νίκο. Ο αδελφός μου ο Νίκος τώρα, έγινε ο καινούργιος ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΝΙΚΟΣ... <3 <3

ο καινούργιος ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΝΙΚΟΣ


Η οικογένειά μας... αυξήθηκε!!!...

Η οικογένειά μας...



Lamprini T. 



αυτό το "αεράκι" του "Επιταφίου"!!! Μόνον ο Χατζιδάκις μπορεί να το αποδώσει τόσο καλά:

 

 αυτό το "αεράκι" του "Επιταφίου"!!! Μόνον ο Χατζιδάκις μπορεί να το αποδώσει τόσο καλά:


ο Μάνος Χατζιδάκις αριστερά

"Εδώ σ’αυτόν τον δρόμο γεννιόνται και πεθαίνουν τα όνειρα τόσων παιδιών ίσαμε τη στιγμή που η αναπνοή τους θα ενωθεί με τ’ανοιξιάτικο αεράκι του επιταφίου και θα χαθεί. "


Οδός Ονείρων Μάνος Χατζιδάκις Πρόλογος Ονειρο Παιδιών της Γειτονιάς

Θ ε ός σχωρέσ΄ τον









Christs Entry into Jerusalem
(Η Είσοδος του Χριστού στην Ιερουσαλήμ)
του Ιωάννη-Ιππολύτου Φλαντρέν (Hippolyte Flandrin)1842


Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!

Lamprini T. 




Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (12 Ιουλίου 1912 - 13 Απριλίου 1984)


  O Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (12 Ιουλίου 1912 - 13 Απριλίου 1984) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος


Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι».

Γεννήθηκε στο Διακοφτό.

Διακοφτό


Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1938, στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, σε ρόλο που του έδωσε ο δάσκαλός του Αιμίλιος Βεάκης.


Αιμίλιος Βεάκης.


Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέπραξε με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, των Αρώνη - Χορν, Χατζίσκου - Συνοδινού, του Μουσούρη και του Ντίνου Ηλιόπουλου.

Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εμφανίστηκε σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε ελαφρές κωμωδίες.

Το 1961 συγκρότησε τον δικό του θίασο, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες, σε έργα όπως «Ζήτω η ζωή» του Γεράσιμου Σταύρου και «Δεσποινίς Διευθυντής» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Στο τελευταίο ενσάρκωσε τον κ. Βασιλείου, έναν ρόλο που επανέλαβε το 1964 στη μεγάλη οθόνη, δίπλα στην Τζένη Καρέζη.

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας» του Τάκη Μπακόπουλου.

«Παιδιά της Αθήνας» του Τάκη Μπακόπουλου

Ακολούθησαν άλλες 134 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κράτησε δευτερεύοντες ρόλους, κλέβοντας όμως πάντα την παράσταση.

Ξεχωρίζουν: «Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια» (1965),

«Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια» (1965)

«Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970), «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977).

Το ρόλο του Μπαρμπα-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά «Το Λούνα Παρκ» το 1974.


«Το Λούνα Παρκ» το 1974

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε ολομόναχος στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα.

Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του στην παραλία του δήμου.

προτομή του Διονύση Παπαγιαννόπουλου( στην παραλία του Διακοπτού


Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.

Ατίθασος αλλά και φιλομαθής από μικρός, ολοκληρώνοντας τις γυμνασιακές σπουδές του, θέλησε να φύγει για την πρωτεύουσα, προκειμένου να σπουδάσει. Ωστόσο, οι επαρχιώτες γονείς του αντιδρούσαν σε αυτή του την επιθυμία. Η αγάπη του όμως, για μάθηση αποτελούσε τόσο μεγάλο κίνητρο, που κανένα εμπόδιο δεν ήταν ικανό να τον σταματήσει.

Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας και ιδιαίτερα φιλομαθής από μικρός. Του άρεσε πολύ το διάβασμα και η ζωγραφική. Διάβαζε με μανία τα πάντα. Ακόμα και τις εφημερίδες με τις οποίες τύλιγαν τα ψάρια στην αγορά. Από μια τέτοια εφημερίδα ξεκίνησε και η αγάπη του για την αρχαία γραμματεία, καθώς μια μέρα ο ψαράς τύλιξε τα ψάρια σε μια σελίδα του Ηρόδοτου.


Ηρόδοτος

Τα πράγματα ξεκαθάρισαν στο γυμνάσιο, όταν στο Διακοφτό έφθασε ένας νέος καθηγητής που ανέβασε στο σχολείο μια θεατρική παράσταση. Ο Διονύσης έμαθε το πεπρωμένο του για έναν απλό λόγο. Την αδυναμία στα κορίτσια.Η αφορμή δεν ήταν η γοητεία του θεάτρου, αλλά το φιλί μιας κοπέλας. «Δώσαμε μια ερασιτεχνική παράσταση, πρωταγωνιστής εγώ, κι εσημείωσα θριαμβευτική επιτυχία. Στο τέλος της παράστασης πέρασαν μαθητές και μαθήτριες από το καμαρίνι και μας γέμισαν φιλιά. Το δικό της ήταν τόσο γλυκό που είπα: Δεν γίνεται. Θα βγω στη σκηνή και θα την κάνω να με φιλά κάθε βράδυ».

Παρόλο που οι θεατρικές παραστάσεις άρεσαν στον Παπαγιαννόπουλο, πέρασαν έξι χρόνια από την αποφοίτησή του από το λύκειο για να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την υποκριτική. Αρχικά προμηθεύτηκε βιβλία με θεατρικά κείμενα και άρχισε να οργανώνει δικές του παραστάσεις με τα παιδιά της γειτονιάς. Πολλοί γονείς είχαν αντιρρήσεις για τις παραστάσεις γιατί δεν ήθελαν να παρασυρθούν τα παιδιά τους από το «ηθοποιηλίκι». Οι γονείς του νόμιζαν ότι το θέατρο ήταν για τον «Νιόνιο» ένα απλό χόμπι. Όταν τους ανακοίνωσε ότι ήθελε να πάει στην Αθήνα να σπουδάσει εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους. Ο πατέρας του του είπε: «όλα τα παιδιά μου φύγανε, άλλα παντρευτήκανε, άλλα φύγανε για την Αμερική. Τουλάχιστον εσύ που είσαι από τους πιο μικρούς κάτσε εδώ να μας βοηθήσεις. Να μείνει και κάποιος στο Διακοφτό». Δεν είχε τολμήσει καν να τους πει τι θα σπούδαζε στην Αθήνα. Όταν τον ρώτησαν είπε ψέματα ότι ήθελε να γίνει δάσκαλος, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα το ενέκριναν, καθώς υπήρχε η προοπτική να επιστρέψει στο Διακοφτό για να διδάξει. Αλλά ούτε και αυτό το δέχτηκαν.

Ο Νιόνιος αποφάσισε να βάλει τα «μεγάλα μέσα». Πήγε στον παπα- Τσάκαλο, τον ιερέα του χωριού και τον παρακάλεσε να μεσολαβήσει για να πειστούν οι γονείς του να τον αφήσουν να πάει να σπουδάσει. Για να πείσει τον παπά, του είπε ότι ήθελε να γίνει ιεροδιάκονος και να επιστρέψει στο Διακοφτό και να προσφέρει στο ποιμαντικό έργο. Ο ιερέας συγκινήθηκε από το ζήλο του νέου, ανέλαβε δράση και τα κατάφερε. Το 1936 ο Νιόνιος ετοίμασε τις βαλίτσες του και έφυγε για την Αθήνα...

Όταν έφτασε στην πρωτεύουσα έδωσε κρυφά εξετάσεις στο βασιλικό θέατρο, δηλαδή το Εθνικό. Η επιτροπή δεν ενθουσιάστηκε με την παρουσία του. Το πρόβλημα, όπως του είπαν, ήταν η προφορά του. Τόνιζε πολύ το «λ» και πρόφερε παχιά το «σ».

Ο Παπαγιαννόπουλος δεν το έβαλε κάτω. «Κάθισα κι εγώ και έλεγα 100 φορές όλες τις λέξεις που είχανε σίγμα και λα για να πάψω να μιλάω χωριάτικα. Ξαναδίνω εξετάσεις τον επόμενο χρόνο και πετυχαίνω», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ακρόπολις».

Παράλληλα με τη σχολή, εργαζόταν ως υπάλληλος σε μπακάλικο για να μπορεί να καλύψει τα έξοδα σπουδών του. Δύο χρόνια μετά, ο Παπαγιαννόπουλος ολοκλήρωσε με «Άριστα» τη φοίτησή του.

Τα ευχάριστα νέα ανέλαβε να ανακοινώσει στους γονείς του, ο Αιμίλιος Βεάκης μέσω τηλεγραφήματος, που έγραφε: «Συγχαρητήρια δ’ επιτυχία υιού σας». Όταν το έλαβε η μητέρα του άρχισε να διαδίδει ότι «έρχεται ο δάσκαλος», πιστεύοντας ότι ο γιος της είχε αποφοιτήσει από την Ιερατική Σχολή. Μια γειτόνισσα είδε την υπογραφή του Βεάκη στο τηλεγράφημα και «διαφώτισε» την κυρία Μαρία. Αρχικά η μητέρα του ηθοποιού θύμωσε τόσο, που απειλούσε να αποκληρώσει τον γιο της. Το 1939 όμως, ένα δημοσίευμα με τίτλο «ποιος είναι αυτός ο Παπαγιαννόπουλος» που επαινούσε το ταλέντο του ηθοποιού, παρόλο που ο ρόλος του ήταν βουβός, άλλαξε τη γνώμη των γονιών του.


Ταινίες
1947 Παιδιά της Αθήνας ...
1951 Ματωμένα Χριστούγεννα .
1954 το σταυροδρόμι του πεπρωμένου
1954 Το ποντικάκι ....
1954 Ο άνεμος του μίσους
1955 Τζο ο τρομερός ...
1955 Στέλλα..
1955 Για δυο ρόγες σταφύλι
1957 Τρία παιδιά βολιώτικα
1957 Της τύχης τα γραμμένα ..
1957 Όπου φτώχεια και φιλότιμο
1958 Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1958 Χαρούμενοι αλήτες ...
1958 Μια ζωή την έχουμε ..
1958 Οιδίπους Τύραννος
1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο ....
1959 Η Λίζα το 'σκασε ..
.1959 Στουρνάρα 288 ....
1959 Ο Γιάννος και η Παγώνα ...
1959 Ερωτικές ιστορίες ..
1959 Επιστροφή από το μέτωπο
1959 Ένας βλάκας και μισός ...
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι...
1959 Μπουμπουλίνα ...
1959 Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη ...
1959 Ο Ηλίας του 16ου ....
1960 Το νησί της αγάπης ....
1960 Το μεγάλο κόλπο
1960 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος ....
1960 Το μεροκάματο της ευτυχίας
1960 Αμαρτωλά νιάτα ....
1960 Μια του κλέφτη ..
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα ..
1961 Μυρτιά ....
1961 Ήρθες αργά ....
1961 Έξω οι κλέφτες ..
1961 Η ζωή μου αρχίζει με εσένα ...
1962 Ποτέ δεν σε ξέχασα ...
1962 Το κορίτσι του λόχου ....
1962 Κλάψε φτωχή μου καρδιά
1962 Ήρθες αργά ...
1962 Τα Χριστούγεννα του αλήτη .
1962 Εξομολόγηση μιας μητέρας ...
1962 Ο άντρας της γυναίκας μου ...
1962 Αγνή και ατιμασμένη ....
1962 Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962 Παγίδα
1963 Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα
1963 Η ψεύτρα ....
1963 Όσα κρύβει η νύχτα
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο ....
1963 Ο κύριος πτέραρχος ....
1963 Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο ...
1963 Ο αδελφός μου ο τροχονόμος ....
1963 Ένας ντελικανής ....
1964 Η βίλα των οργίων ....
1964 Η σωφερίνα ....
1964 Λόλα...
1964 Ο γυρισμός της μάνας ..
1964 Δεσποινίς Διευθυντής ....
1964 Οι νταήδες
1964 Αν έχεις τύχη....
1964 Αλύγιστη στη ζωή
1965 Μερικές το προτιμούν χακί
1965 Κάνε με πρωθυπουργό .
1965 Υπάρχει και φιλότιμο .
1965 Ο φτωχός εκατομμυριούχος
1965 Φωνάζει ο κλέφτης ....
1965 Εξιλέωση
1965 Μια τρελή, τρελή οικογένεια ...
1966 Ο ξυπόλητος πρίγκηψ ....
1966 Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι ..
1966 Οι κυρίες της αυλής
1966 Τζένη Τζένη ....
1966 Φουσκοθαλασσιές .
1966 Διπλοπενιές ...
1966 Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόης ....
1966 Αχ! Και να 'μουν άντρας ....
1966 Η αδελφή μου θέλει ξύλο ....
1966 5000 ψέματα ....
1967 Η παιχνιδιάρα ...
1967 Κάτι κουρασμένα παλικάρια ...
1967 Για την καρδιά της ωραίας Ελένης ..
1967 Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας .
1967 Γαμπρός απ΄ το Λονδίνο ...
1967 Έρωτες στην Λέσβο
1967 Αν μιλούσε το παρελθόν μου ....
1967 Ο αχόρταγος ....
1968 Ο ψεύτης ...
1968 Πολύ αργά για δάκρυα ..
1968 Οικογένεια Χωραφά ...
1968 Ο Μικές παντρεύεται ...
1968 Γοργόνες και μάγκες ....
1968 Για ποιον κτυπά η κουδούνα ..
1968 Ένας κλέφτης με φιλότιμο .
1968 Ένας ιππότης για την Βασούλα ....
1968 Έμπαινε Κίτσο
1968 Δόκτορ Ζι-Βέγγος ..
1968 Η αρχόντισσα και ο αλήτης ...
1968 Το κανόνι και τ` αηδόνι ....
1969 Ξύπνα κορόιδο ...
1969 Το νυφοπάζαρο .
1969 Η νεράιδα και το παλικάρι ...
1969 Ο γόης ..
1969 Για ένα ταγάρι δολάρια ....
1969 Γαμπρός από την Γαστούνη ή Γαμπρός με φούντες
1969 Ένα ασύλληπτο κορόιδο .... Ασημάκης Χαρούπογλου
1969 Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα ...
1970 Ζητούνται γαμπροί με προίκα ....
1970 Ο τρελός της πλατείας αγάμων ...
1970 Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια ..
1970 Όμορφες μέρες ....
1970 Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας ....
1970 Γιακουμής, μια ρωμαίικη καρδιά ...
1970 Ένας χίπις με τσαρούχια ...
1970 Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά ...
1970 Ο απίθανος ...
1971 Η ζαβολιάρα
1971 Καυτά ψυχρά και ανάποδα ..
1971 Ο επαναστάτης ποπολάρος ...
1971 Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης ...
1971 Ο Κυρ Γιώργης και οι Τρέλες του ....
1972 Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί ...
1972 Πιο τρελός και από τους τρελούς ..
1972 Ο Πατούχας ....
1972 Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης .
1972 Ο μάγκας με το τρίκυκλο ...
1972 Αν ήμουν πλούσιος ...
1972 Λυσιστράτη ...
1973 Ο τσαρλατάνος....
1974 Ένας νομοταγής πολίτης ....
1977 Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται....
1980 Καθένας με την τρέλα του ....
1981 Κορόιδο Ρωμιέ ....
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα ....

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Vv2bHG4JERTCTsbmzdwUBZ1DfHVQsyEAjM8yW9Hs6i5XrELH21YQw9wtCjxCTYatl&id=100050227730951
ευχαριστώ πολύ

///////////////////
η μητέρα μου ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με τον Παπαγιαννόπουλο... μάς έλεγε πόσο ευγενικός κύριος ήτανε...

υπέροχος ηθοποιός... καλή ανάπαυσή νάχει...

τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στην τέχνη που μάς διασκεδάζει...

Lamprini T.


Δημήτρης Καρβούνης: Ένας κορυφαίος μαέστρος

 


Δημήτρης Καρβούνης: Ένας κορυφαίος μαέστρος

Δημήτρης Καρβούνης



Ο Δημήτρης Καρβούνης γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη. 



Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική, μέσα απ’ την καλλιτεχνική κίνηση (Χορωδίες & Μπάντα), που είχε αναπτύξει στην Ελασσόνα ο Γιάννης Τσανακάς, 

 Γιάννης Τσανακάς


o Γ. Τσανάκας με την Παιδική Χορωδία Ελασσόνας, στο 2ο Χορωδιακό  Φεστιβάλ Αθηνών, στο Χίλτον το 1977


με τον οποίο και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισσας. 




Η ουσιαστική σπουδή του πάνω στη χορωδιακή μουσική έγινε κοντά στο μεγάλο Έλληνα μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου,

Αντώνης Κοντογεωργίου


 με τον οποίο παρακολούθησε μαθήματα και πολλά σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας. 

Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια χορωδιακής μουσικής με τους Cr. Wagner, G. Bredolo και Salv. Papagalo,


 ενώ το 1983 παρακολούθησε το θερινό σεμινάριο στο Zoltan Kodaly Pedagogical Institute of Music, στην Ουγγαρία.

 Zoltan Kodaly Pedagogical Institute of Music

ΠΗΓΗ: https://www.larissanet.gr/2019/01/16/dimitris-karvounis-enas-koryfaios-maestros/#google_vignette


Απ’ το 1983 μέχρι το 2014 δίδαξε Μουσική στη Μέση Εκπαίδευση, στο 6ο Γυμνάσιο Λάρισσας. 

6ο Γυμνάσιο Λάρισσας

Καθηγητής θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισσας απ’ το 1981 μέχρι το 1995. 

Το 1990 δίδαξε μουσική στο σεμινάριο θεατρικής παιδείας Θεσσαλικού Θεάτρου.

 Τακτικός συνεργάτης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισσας, τις περιόδους 1990 – 91 & 1993 – 94. 

Απ’ το 1981 μέχρι σήμερα διευθύνει την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισσας, ενώ το φθινόπωρο του 2002 του ανετέθη η διεύθυνση και της Μικτής Χορωδίας του ΔΩΛ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΩΛ. 

Από το 1988 μέχρι το 2006 διηύθυνε την Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισσας και από το 1993 μέχρι το 1997 την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. 

Το 1997 ίδρυσε, σε συνεργασία με άλλους Λαρισσαίους μουσικούς, το Μουσικό Σύνολο «ΕΝΩΔΕΙΑ», 


Μουσικό Σύνολο «ΕΝΩΔΕΙΑ»



το οποίο επίσης, διευθύνει μέχρι σήμερα. 

Ως διευθυντής χορωδιών έχει δώσει πάνω από 450 συναυλίες, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο, καθώς και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρος, Σουηδία, Βουλγαρία κ.α.), παρουσιάζοντας πάνω από 500 έργα χορωδιακής μουσικής, πολλά απ’ αυτά σε Α’ εκτέλεση ή σε Α’ ελληνική παρουσίαση.


Απ’ το 1985 μέχρι το 2005 συνεργάσθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, 

Μίκης Θεοδωράκης

μετέχοντας σε συναυλίες του με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ. 

Συμμετείχε στην Α’ εκτέλεση, σ’ όλες τις μετέπειτα ελληνικές παρουσιάσεις και στη δισκογραφική παραγωγή του «Requiem», καθώς και σε πολλές του συναυλίες με τα έργα «Άξιον εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο».

 Το 1994 παρουσίασε σε Α’ εκτέλεση και δισκογραφική παραγωγή τα «40 Παιδικά τραγούδια» του Μίκη Θεοδωράκη,

40 Παιδικά τραγούδια


 στα οποία έκανε τη χορωδιακή επεξεργασία και την ενορχήστρωση μετά από ανάθεση του συνθέτη. Η εργασία του με τη χορωδιακή επεξεργασία των «Παιδικών τραγουδιών» για παιδική χορωδία και πιάνο εκδόθηκε απ’ τον εκδοτικό οίκο «Παπαγρηγορίου – Νάκας» το 1994, ενώ υπό έκδοση είναι και η ολοκληρωμένη ενορχήστρωση των «Παιδικών τραγουδιών» απ’ τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Schott. 

Εργασία του – παρουσίαση για τα «Παιδικά τραγούδια» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Φωνόγραφος» της Τρίπολης το 1995, ενώ με το ίδιο θέμα ήταν εισηγητής στο Διεθνές Συμπόσιο για τα 80 χρόνια του κορυφαίου μας συνθέτη που διοργανώθηκε στα Χανιά το καλοκαίρι του 2005. Εργασία του για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε σε ημερίδα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1995 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Ελίτροχος» της Πάτρας το 1996.


Συνεργάσθηκε επίσης με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, 

Νίκος Κυπουργός 

ηχογραφώντας μουσική του για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε σε πολλές συναυλίες του με κυριότερες αυτές του «Κηποθέατρου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Ως διευθυντής της Ανδρικής Χορωδίας του ΜΣΛ, συνεργάσθηκε στην παρουσίαση της 13ης Συμφωνίας του Dm. Schostakowitsch, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο (1990), και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1996). 

Συνεργάσθηκε επίσης με το Μάνο Χατζιδάκι, το Σταύρο Ξαρχάκο, τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον Άλκη Μπαλτά, το Λουκά Καρυτινό, το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», το Μουσικό Θέατρο Βόλου, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μακρά συνεργασία του με το Θεσσαλικό Θέατρο και τον Κώστα Τσιάνο. 

Το 2018 πραγματοποίησε σειρά συναυλιών με τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ και την Ενωδεία. Ειδικότερα συναυλία Τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (14/1, Μικτή ΔΩΛ), συναυλία με το Piandemonium 920 και 21/1, Μικτή ΔΩΛ), συναυλία – ρεμπέτικες καντάδες (10/09, Μικτή ΔΩΛ – Ενωδεία), αφιέρωμα Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον εστί» – Συμφωνική Βόλου (16/09, Μικτή ΔΩΛ), Όλη η Ελλάδα για το Μίκη (19/09, Μικτή ΔΩΛ), συμμετοχή στη συναυλία της Φιλαρμονικής του ΔΩΛ (23/10, Μικτή ΔΩΛ) και αφιέρωμα στον Brecht – Βασίλη Τενίδη: Ο κύκλος με την κιμωλία (21/11, Μικτή ΔΩΛ – Ενωδεία).


..............

Καλή επιτυχία


Lamprini T. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...